Artikelen
- Antivirus
- API- en mobiele app-pentest
- API-beveiliging
- Applicatiepentest
- Auditpentest
- AVG
- Back-up
- Begrip: CISO
- Bewaartermijn
- Bijlages
- Black hat hacker
- Blacklisting
- Botnet
- Bots
- Brute force
- Bufferoverflow
- Business continuity plan (bcp)
- Chief Operational Security Officer (COSO)
- CISM
- Cloud
- Computer virus
- Computerworm
- Credentials
- CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
- CVSS: Common Vulnerability Scoring System
- Cybercrimineel
- Cybersecurity
- Cybersecurity Risk Assessment
- Datalek
- DDos aanval
- De Holmes Community Blacklist
- Discovery scan bij vulnerability scan
- DKIM
- DMARC
- Domein reputatie
- Due diligence
- Encryptie
- Firewall
- Functionaris van gegevensbescherming
- Grey hat hacker
- Hack apparatuur
- Hacken
- Hacker
- Hardware pentest
- Het begrip phishing
- Het gebruik van wachtwoorden
- Hoax
- Informatiebeveiliging definitie
- Information Security Officer (ISO)
- IT-Beveiliging
- Key risk
- Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
- Netwerk betekenis
- Netwerk pentest
- Netwerk segmentatie
- OSINT- Open Source Intelligence
- OWASP
- Pash the Hash
- Pentest rapport
- Persoonsgegevens
- Scan updates bij vulnerability scan
- Scareware
- Security Control
- Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
- Security officer as a service
- Server
- Sim-swapping
- Skimmen
- SPF
- Spyware
- Steganografie
- Technische mail check
- Tweestapsverificatie
- Typosquatting
- Wat is een cyberaanval?
- Wat is een domein?
- Wat is Identity and Access Management (IAM)?
- Wat is spear phishing?
- Wat is tailgating?
- White hat hacker
- Whitelisting
- Zero-day (0-day)
Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
Malware is een verzamelnaam voor software die ontworpen is om een computer of netwerk te beschadigen. Deze variëren van het stelen van persoonlijke informatie tot het verspreiden van virussen en het vergrendelen van bestanden (ransomware). Het is belangrijk om uw computer tegen malware te beschermen door goede antivirussoftware te gebruiken en verdachte e-mails en links te vermijden. Ook voor organisaties kan malware grote gevolgen hebben.
Welke soorten malware zijn er?
Er zijn verschillende soorten malware, elk met zijn eigen unieke kenmerken en gevaren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:
- Virussen: Dit is software die zichzelf automatisch naar andere bestanden en programma’s op de computer kopieert. Een virus kan bestanden beschadigen en het systeem beïnvloeden.
- Wormen: software die automatisch van computer naar computer op een netwerk gaat en grote aantallen computers infecteert.
- Trojaanse paarden: Dit is software die zich voordoet als legitieme programma’s, maar in feite schade aanricht. Ze kunnen gebruikers overtuigen om ze te downloaden of te installeren.
- Adware: deze programma’s geven ongewenste advertenties weer, meestal in de vorm van pop-upvensters. Het kan ook gedrag volgen of persoonlijke informatie verzamelen.
- Spyware: deze programma’s verzamelen informatie over de gebruiker, zoals browsergeschiedenis, zoekopdrachten, inloggegevens en financiële informatie, zonder medeweten van de gebruiker.
- Ransomeware: deze programma’s vergrendelen bestanden op een computer en eisen betaling om weer toegang te krijgen.
Het is belangrijk om uw computer tegen deze verschillende soorten malware te beschermen door goede antivirussoftware te gebruiken en verdachte e-mails en links te vermijden.
Waarom is malware zo gevaarlijk?
Malware is gevaarlijk omdat het kan leiden tot een aantal serieuze problemen voor zowel individuele gebruikers als organisaties. Hieronder beschrijven wij kort een aantal risico’s:
- Diefstal van persoonlijke informatie: malware kan gebruikers uitnodigen om persoonlijke informatie in te voeren, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en bankrekeningnummers. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal en financieel verlies.
- Systeembeschadiging: Malware kan bestanden beschadigen of het systeem destabiliseren waardoor het onbruikbaar wordt.
- Prestatieproblemen: Malware die uw computer kan vertragen of ervoor kan zorgen dat programma’s niet goed werken.
- Netwerkvervuiling: Malware kan zich verspreiden naar andere computers in het netwerk en zo het hele netwerk infecteren.
- Verloren productiviteit: Malware kan individuele gebruikers en organisaties tijd en geld kosten vanwege herstel en downtime.
Het is belangrijk om je computer te beschermen tegen malware door middel van een goede antivirussoftware en het vermijden van verdachte e-mails en links. Als uw computer al is geïnfecteerd, is het ook belangrijk om actie te ondernemen om de infectie te verwijderen en om te voorkomen dat het zich opnieuw verspreidt.
Een goed lopende organisatie met cybercriminelen
Vaak hebben wij niet in de gaten hoe groot de organisaties achter de kwaadaardige stukjes software zijn. Er zijn over de hele wereld verschillende hack groepen die dagelijks bezig zijn met het optimaliseren van de malware. Hieronder geven wij kort de verschillende soorten criminelen en de motieven hiervan:
- Cybercriminelen: dit zijn de mensen die malware maken en gebruiken om geld te verdienen door persoonlijke informatie te stelen, geld af te persen of diensten te kopen.
- Hackers: dit zijn mensen die schadelijke software maken en gebruiken voor hun eigen doeleinden, zoals het stelen van gegevens of het uitvoeren van aanvallen om toegang te krijgen tot een computer of netwerk.
- Statelijke actoren: Sommige regeringen bezitten groepen die malware creëren en gebruiken voor spionage- of sabotagedoeleinden.
- Onderzoekers: sommige mensen maken de software voor onderzoeksdoeleinden, zoals het testen van beveiligingssystemen of het aantonen van beveiligingsproblemen.
Het is belangrijk om te onthouden dat malware vaak wordt verspreid via phishing e-mails, kwetsbare software en exploit kits. Het is daarom belangrijk om altijd op te letten voor verdachte e-mails en links, en om je computer te beschermen met een goede antivirussoftware en je organisatie te trainen in het herkennen van phishing. Dit kan bijvoorbeeld door een security awareness campagne.
Hoe herken je malware?
Er zijn verschillende manieren om malware te herkennen op je computer. Een aantal symptomen waaron je dit kan herkennen zijn onder andere:
- Trage prestaties: Als je computer plotseling trager is dan normaal, kan dit een teken zijn van besmetting.
- Pop-ups: Ongevraagde pop-ups of reclame kunnen een indicatie zijn van adware of spyware.
- Foutmeldingen: Als je computer plotseling foutmeldingen geeft of crasht.
- Veranderingen in de instellingen: Als je ontdekt dat je instellingen zijn veranderd zonder dat je hier zelf aan hebt gewerkt.
- Onbekende programma’s: Als je ontdekt dat er programma’s op je computer staan die je niet herkent.
- Unusual network activity: Als je opmerkt dat je internetverbinding ongewoon traag is of dat er onbekende verbindingen zijn gemaakt.
Het is altijd aan te raden om regelmatig een scan uit te voeren met een betrouwbare antivirussoftware en te zorgen dat deze up-to-date is, dit is de beste manier om malware op te sporen en te verwijderen. Het is ook belangrijk om verdachte e-mails en links te vermijden en om geen onbekende software te installeren.
Hoe kun je het risico verkleinen?
Er zijn verschillende manieren om het risico op malware te verminderen, enkele tips zijn:
- Gebruik een betrouwbare antivirussoftware: Een goede antivirussoftware is de beste manier om malware te detecteren en te verwijderen. Zorg ervoor dat de software up-to-date is en regelmatig scans uitvoert.
- Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browsers en andere software up-to-date is, want oudere versies kunnen kwetsbaar zijn voor malware.
- Beperk de toegang tot je computer: Beperk de toegang tot je computer tot vertrouwde gebruikers en beperk het gebruik van privileges voor minder vertrouwde gebruikers.
- Beperk het downloaden van onbekende software: Download alleen software van vertrouwde websites en vermijd het downloaden van piraterij of gratis software van onbekende bronnen.
- Beperk de toegang tot externe opslagapparaten: Beperk de toegang tot externe opslagapparaten zoals USB-sticks of externe harde schijven, omdat deze vaak een bron van malware zijn.
- Beperk het openen van verdachte e-mails: Wees voorzichtig met het openen van e-mails van onbekende afzenders of e-mails die verdacht lijken, omdat deze vaak een bron van malware zijn.
- Beperk het bezoeken van verdachte websites: Bezoek alleen vertrouwde websites en vermijd het bezoeken van websites die verdacht lijken, omdat deze vaak een bron van malware zijn. Bij twijfel controleer je website op: check je linkje.
- Maak regelmatig backups: Maak regelmatig backups van je bestanden, zodat je deze kunt herstellen in geval van malware infectie.
Door deze stappen te volgen, kun je het risico op malware aanzienlijk verminderen en beschermen tegen de gevolgen van een infectie.