Artikelen
- Antivirus
- API- en mobiele app-pentest
- API-beveiliging
- Applicatiepentest
- Auditpentest
- AVG
- Back-up
- Begrip: CISO
- Bewaartermijn
- Bijlages
- Black hat hacker
- Blacklisting
- Botnet
- Bots
- Brute force
- Bufferoverflow
- Business continuity plan (bcp)
- Chief Operational Security Officer (COSO)
- CISM
- Cloud
- Computer virus
- Computerworm
- Credentials
- CVE: Common Vulnerabilities and Exposures
- CVSS: Common Vulnerability Scoring System
- Cybercrimineel
- Cybersecurity
- Cybersecurity Risk Assessment
- Datalek
- DDos aanval
- De Holmes Community Blacklist
- Discovery scan bij vulnerability scan
- DKIM
- DMARC
- Domein reputatie
- Due diligence
- Encryptie
- Firewall
- Functionaris van gegevensbescherming
- Grey hat hacker
- Hack apparatuur
- Hacken
- Hacker
- Hardware pentest
- Het begrip phishing
- Het gebruik van wachtwoorden
- Hoax
- Informatiebeveiliging definitie
- Information Security Officer (ISO)
- IT-Beveiliging
- Key risk
- Malware wat is het en welke soorten zijn er (2024).
- Netwerk betekenis
- Netwerk pentest
- Netwerk segmentatie
- OSINT- Open Source Intelligence
- OWASP
- Pash the Hash
- Pentest rapport
- Persoonsgegevens
- Scan updates bij vulnerability scan
- Scareware
- Security Control
- Security maturity: Waarom je het nodig hebt en hoe je het kunt bereiken.
- Security officer as a service
- Server
- Sim-swapping
- Skimmen
- SPF
- Spyware
- Steganografie
- Technische mail check
- Tweestapsverificatie
- Typosquatting
- Wat is een cyberaanval?
- Wat is een domein?
- Wat is Identity and Access Management (IAM)?
- Wat is spear phishing?
- Wat is tailgating?
- White hat hacker
- Whitelisting
- Zero-day (0-day)
Begrip: CISO
Waar je een COO voor de processen hebt, een CMO voor de marketing of een CHO voor het werkgeluk. Is de CISO de verantwoordelijke voor het informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog vertellen we je alles over de functie en de verantwoordelijkheden van een CISO.
Wat is een CISO?
In het kort een CISO is de persoon binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het informatiebeveiligingsbeleid. Hierbij horen buiten het continue monitoren van de doelstellingen ook het uitvoeren van het beleid. Dit kan bijvoorbeeld zijn het uitvoeren van een pentest ieder kwartaal. Als bedrijf kan je zeggen dat je in controle van je informatiebeveiliging maar dit moet je ook kunnen aantonen.
De taken van een Chief Information Security Office lopen uit een en verschillen per organisatie. Geen een organisatie is ten slotte hetzelfde. Je kan jezelf dan ook voorstellen dat Google meer mankracht in dienst heeft voor het handhaven van dit proces dan een bedrijf met 200-500 medewerkers.
Direct hulp bij je informatiebeveiligingWat betekent de afkorting CISO?
De afkorting CISO betekent letterlijk: Chief Information Security Officer. In het Nederlands Hoofd informatiebeveiligingsofficier. Zoals het woord al zegt is dit de persoon die verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging van de organisatie.
Wat is de rol van een CISO?
De rol van een CISO binnen een organisatie verschilt per organisatie. De belangrijkste taak van de CISO is het beschermen van de organisatie tegen cybercriminaliteit. Hackers buiten de deur houden en datalekken voorkomen. Een aantal taken van een Chief Information Security Officer:
- Op stellen van KPI’S voor het securitybeleid;
- Handhaven van het informatiebeveiligingsbeleid;
- Het in controle zijn van de kwetsbaarheden binnen de organisatie;
- De verantwoordelijkheid nemen in geval van nood;
- Het verhogen van security awareness binnen de oragnanisatie.
Wat verdient een CISO?
Volgens Glassdoor is het salaris van een CISO variabel maar gemiddeld: €85.148,- per jaar. Het salaris hangt echter af van de organisatie. Hoe groter de organisatie hoe meer verantwoordelijkheid dus ook een groei in het salaris.
Is een CISO verplicht?
Een Chief Information Security Office is niet wettelijk verplicht voor organisaties. Wil je een ISO27001 certificering halen is het alsnog niet verplicht maar wel gewenst. Als je de informatiebeveiliging serieus wilt nemen is het logisch dat hier iemand voor verantwoordelijk wordt gemaakt.
Waarom een CISO voor jouw organisatie?
Een Ciso zorgt ervoor dat er continue gestuurd wordt op het informatiebeveiligingsbeleid. Door een Chief Information Security Office in dienst te nemen zorg je voor een verantwoordelijke binnen de organisatie. Je toont hiermee aan dat je informatiebeveiliging serieus neemt en ook daadwerkelijk belangrijk vindt.
Dit zorgt er niet alleen voor dat het risico van een datalek wordt verkleint. Op deze manier toon je ook aan je klanten en de leveranciersketen dat je je zaken als organisatie op orde hebt.
Ook kan een CISO soms de enige oplossing zijn om te voldoen aan de opgestelde eisen. Je ziet steeds strengere eisen ontstaan in de leveranciersketen. Het kan zomaar zijn dat jouw leverancier eist dat je informatiebeveiliging serieus gaat nemen. Je bent namelijk kwetsbaar zonder een verantwoordelijke binnen je bedrijf.
CISO as a service
Als organisatie is het vaak een grote stap om een CISO in één keer aan te stellen of direct in dienst te nemen. Daarom bieden informatiebeveiligingsbedrijven vaak CISO as a service aan. Op deze manier krijg je een ervaren security specialist binnen je organisatie voor een stuk minder.
De security specialist gaat de rol als Chief Information Security Officer binnen jouw organisatie vervullen zonder dat er een vast contract is. Het is een inhuurkracht. Een aantal voordelen hiervan zijn :
- Geen risico, het informatiebeveiligingsbedrijf is verantwoordelijk voor de werkkwaliteit;
- Ervaring, de specialisten hebben vaak veel ervaring bij Surelock minimaal 5+ jaar ervaring;
- Lage koste, het inhuren van een CISO is vaak goedkoper dan het aanstellen van een nieuwe medewerker binnen je organisatie.
Wat is CISO as a service?
Bij CISO as a service huur je een Chief Information Security Officer in voor een bepaalde periode. Op deze manier haal je kennis in huis en stel je een externe verantwoordelijke aan om zo de controle op de informatiebeveiligingsprocessen te verhogen.
Een adviesgesprek over CAASWaarom een specialist van Surelock?
Bij Surelock zijn wij ervaren op het gebied van security consultants. Al onze medewerkers hebben de juiste certificeringen die passen bij hun rol. Tevens hebben al onze medewerkers een VOG en worden ze jaarlijks bijgeschoold om de nieuwste en laatste kennis bij te spijkeren. Een aantal voordelen van een specialist van Surelock:
- 5+ jaren ervaring als minimum;
- Totaal oplossing voor de informatiebeveiliging;
- 100+ klanten gingen je voor;