Whaling is een geavanceerde vorm van spear phishing waarbij cybercriminelen zich richten op leidinggevenden, zoals CEO’s of CFO’s binnen een organisatie. Met als doel het verkrijgen van gevoelige informatie, toegang tot strategische bedrijfsgegevens of het laten goedkeuren van financiële transacties, met alle gevolgen van dien.
Whaling komt steeds vaker voor, en geen enkel bedrijf is immuun. In deze blog ontdek je hoe whaling werkt, waarom topmanagers het doelwit zijn en welke security awareness maatregelen jij als organisatie kunt nemen!
De naam whaling is afgeleid van het Engelse woord whale (walvis) en verwijst naar het jagen op de ‘grote vissen’ binnen een organisatie, zoals CEO’s, CFO’s en andere invloedrijke personen met toegang tot vertrouwelijke informatie of financiële middelen.
Cybercriminelen maken gebruik van geavanceerde social engineering technieken om slachtoffers te misleiden. Ze sturen bijvoorbeeld een bijna niet van echt te onderscheiden email, waarin ze vragen geld over te maken of belangrijke informatie te delen. Vaak gebruiken cybercriminelen een urgente en vertrouwelijke toon, waardoor medewerkers sneller geneigd zijn in te gaan op het verzoek in de email.
Whaling aanvallen volgen meestal een vast patroon met meerdere voorbereidende stappen. Hieronder beschrijven we hoe cybercriminelen te werk gaan.
Voordat cybercriminelen aanvallen, proberen ze specifieke informatie over het bedrijf en de werknemers te verzamelen. Dit doen ze bijvoorbeeld door:
Zodra de crimineel genoeg informatie heeft bemachtigd, beginnen ze met het namaken van de bedrijfsstijl. Hierdoor lijkt het alsof de communicatie daadwerkelijk van jouw organisatie afkomstig is, dit wordt ook wel spoofing genoemd. Dit maakt het vele malen lastiger om het verschil tussen echte en valse communicatie te herkennen. Ze gebruiken hiervoor verschillende technieken:
De cybercriminelen benaderen via de vooraf verzamelde data een financieel medewerker of geautoriseerd persoon over een betaling of benodigd document met belangrijke gegevens. Vaak op een overtuigende maar dringende manier:
Door de schijnbare urgentie en ogenschijnlijk legitieme bron, zijn medewerkers sneller geneigd om zonder extra controle te handelen. Zodra de transactie is verricht, is het vaak te laat om nog iets te kunnen doen.
Voorkomen is beter dan genezen, verhoog de security awareness binnen jouw bedrijf en bescherm je organisatie tegen whaling!
Lees meer over security awarenessWhaling-aanvallen richten zich specifiek op topbestuurders zoals CEO’s, CFO’s en directeurs, omdat zij niet alleen toegang hebben tot gevoelige informatie, maar ook invloedrijke beslissingen kunnen nemen zonder veel tegenvragen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom juist zij het doelwit zijn:
Cybercriminelen misbruiken deze zwakke plekken en sturen perfect nagemaakte emails of deepfake-oproepen om bestuurders onder druk te zetten.
Gebruik de Security Coach van Surelock om whaling binnen jouw organisatie te voorkomen. Hiermee wordt elke email automatisch gecontroleerd en krijgen medewerkers directe waarschuwingen om het kennisniveau te verhogen.
Whaling aanvallen zijn sluw en overtuigend maar er zijn een aantal signalen waar organisaties op moeten letten.
Bescherm jouw bedrijf tegen CEO-fraude met de phishing simulatie van Surelock!
Lees meer over security awarenessWhaling aanvallen maken gebruik van psychologische manipulatie, of zogenoemde social engineering technieken om slachtoffers te laten handelen zonder na te denken. De meest gebruikte psychologische trucs zijn:
Versterk je organisatie met de security awareness-trainingen van Surelock! Door cybercriminelen te slim af te zijn, leren jouw medewerkers kritisch denken en verdachte verzoeken herkennen voordat het te laat is.
Lees meer over security awarenessEen Litouwse cybercrimineel wist tussen 2013 en 2015 maar liefst $100 miljoen te stelen van Facebook en Google. Hij deed zich voor als een leverancier en stuurde vervalste facturen naar de financiële afdelingen van beide bedrijven. Omdat de emails en documenten overtuigend waren, werd het geld zonder twijfel overgemaakt. Bron: Facebook en Google
In 2018 werd bioscoopketen Pathé Nederland het slachtoffer van een whaling-aanval. Criminelen deden zich voor als het Franse hoofdkantoor en wisten via overtuigende emails de CEO en CFO te misleiden. Ze gaven opdracht om €19 miljoen over te maken naar een buitenlandse rekening, zogenaamd voor de opening van een nieuwe vestiging. De fraude werd pas ontdekt toen het geld niet meer te traceren was. Bron: Pathé Nederland
Gelukkig kunnen bedrijven technologie inzetten om whaling-aanvallen sneller te detecteren en te blokkeren. Hieronder beschrijven we een aantal effectieve cybersecurity-oplossingen om whaling vroegtijdig te detecteren:
Door deze voorzorgsmaatregelen te implementeren, kan jouw bedrijf je cyberveiligheid versterken.
Wist je dat bij datalekken het in 74% van de gevallen kwam door menselijke fouten?
Whaling is een gerichte en geavanceerde vorm van phishing, waarbij cybercriminelen topbestuurders zoals een CEO of CFO misleiden. Door middel van overtuigende emails of telefoontjes proberen ze gevoelige informatie te verkrijgen of financiële transacties uit te lokken.
Ondanks dat whaling-aanvallen niet volledig te voorkomen zijn, kunnen organisaties het risico aanzienlijk verkleinen met een goed gestructureerd security awareness-programma en strikte verificatieprocedures.