Phishing is geen malware echter kan phishing er wel voor zorgen dat jij malware ontvangt. Daarom is het van groot belang om preventiemiddelen zoals een phishing simulatie in te zetten binnen je organisatie.
Wat is het verschil tussen phishing en malware?
Bij phishing gaat het om het verzamelen van gegevens van de slachtoffers. Dit kan een wachtwoord, adres of naam zijn. Terwijl het bij malware gaat om software die gebruikt wordt voor het verstoren van computersystemen of gevoelige data te verzamelen.
Het is daarom altijd van belang om te letten op deze 5 phishing tips. Verder is het belangrijk dat je naar je onderbuik gevoel luistert, vertrouw je het niet doe het dan niet.
Wat is phishing?
Phishing is een van de bekendste vormen van digitale oplichting, waarbij slachtoffers via e-mail, WhatsApp en sms naar een valse website worden gelokt die ontzettend goed lijkt op een vertrouwde website. Zoals bijvoorbeeld de website van hun bank. Slachtoffers vullen dan hier hun gegevens in, waarmee cybercriminelen dan aan de haal gaan.
Een ander veelvoorkomende phishing strategie is dat een fraudeur zich voordoet als iemand uit de naaste omgeving. Zo zie je tegenwoordig veel CEO fraudeurs die proberen om de gegevens van de bedrijfseigenaar te bemachtigen. Consumenten krijgen bijvoorbeeld een WhatsApp bericht van een familielid die zijn of haar mobiel is verloren (vandaar het andere nummer) en vraagt of het slachtoffer geld kan overschrijven. Phishing is bij consumenten over het algemeen niet ontzettend gericht. De e-mails en berichten worden op grote schaal uitgestuurd naar vele e-mailadressen zo hebben de mails mee bereik. Meer over phishing vind je hier: phishing
Wat is malware?
Malware is een vorm van cybercrime waarbij software wordt gebruikt om computersystemen plat te leggen, data te verzamelen of toegang te krijgen tot privé software. Er zijn verschillende soorten malware deze kan je terug vinden in onze begrippenlijst of door hieronder op het begrip te drukken.