De afgelopen week kregen wij deze phishing mail binnen via de Holmes Life line. Dit mailtje was afkomstig van Parkmobile of beter gezegd info@parkeren.nl. Kan jij de phishing mail van Parkmobile onderscheiden van de echte? Deze blog is puur informatief ben je slachtoffer geworden van deze mail ga naar de site van Parkmobile.
Hoe ziet de phishing mail eruit?
De hieronder staande afbeeldingen zijn échte voorbeelden. Dit betekent dus dat de link in de gele balk ook daadwerkelijk het adres was waar de phishingmail naartoe leidde. .
Waaraan is deze parkmobile phishing mail te herkennen?
- Hier staat als verzendadres: info@parkeren.nl, het échte verzendadres van Parkmobile is noreply@parkmobile.nl.
- Bij deze mail staat je klantnummer staat niet op de factuur, bij een factuur van Parkmobile staat deze er natuurlijk wel op.
- Heb jij überhaupt deze maand geparkeerd via Parkmobile? Zo ja, was deze tijd vergelijkbaar aan het bedrag €18,54?
- Parkmobile schrijft in de meeste gevallen automatisch af en krijg je dus alleen een herinnering als dat in deze maand niet was gebeurt.
Waarom is de phishing mail zo goed?
- De opmaak van deze phishingmail is precies hetzelfde als de daadwerkelijke phishingmail.
- Gewoonte, elke maand krijg je dezelfde mail dus herken je de mail aan de opmaak en denk je dat hij veilig is.
- Er staat persoonlijke informatie in, namelijk je klantnummer en naam.
- Het verzendadres heeft toch iets met parkeren te maken: info@parkeren.nl.
Hoe kan je in de toekomst een phishing mail zoals hierboven herkennen? 5 tips, voor het herkennen van phishing.
Om een phishing mail te herkennen kan je een aantal slimme trucjes gebruiken. Hieronder leg ik kort een paar van deze trucjes uit:
- Controleer altijd het adres van de verzender: info@parkeren.nl vs noreply@parkmobile.nl. Welk adres klinkt er logischer als je een mail van parkmobile krijgt? Let dus altijd goed op of de afzender ook wel écht de afzender is.
- Als extra aanvulling op de tip hierboven: Controleer het domeinnaam, door de echte domeinnaam van het bedrijf of te zoeken. Dit doe je door naar de site van de afzender te gaan in dit geval: Parkmobile.
- Hover met je cursor 🖱 over de knop/link en wacht even voordat je klikt. Er verschijnt een voorbeeld van de link in beeld. Zo controleer je of dit een betrouwbare link is, zonder dat je direct naar de site gestuurd wordt of een download start.
- De urgentie van de mail speelt vaak ook een rol. Zoals je zag bij de Parkmobile phishing mail is het een betalingsherinnering. Je account wordt zelfs binnenkort geblokkeerd als je niet op tijd je rekening betaald! De urgentie is een slimme truc om snel jouw geld of wachtwoord te stelen.
- Stel tweestapsverificatie in, door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingstap toe aan je accounts.
Quiz: Denk jij dat je phishing proof bent?
Nu we de mail van parkmobile hierboven hebben ontleed, kan je deze phishing mail herkennen. Maar kan je ook andere soorten phishing mails herkennen? Neem de proef op de som met de Bot-or-not quiz en ontdek hoe phishing proof jij bent.
Geschreven door: Stefan Schepers