Stel je voor: een hacker breekt binnen in jouw bedrijfssysteem. Maar in plaats van schade aan te richten, vertelt hij je precies hoe hij binnengekomen is. Dit fenomeen heet ethisch hacken en wordt wereldwijd gezien als één van de meest effectieve methoden om je organisatie digitaal te beschermen. Maar wat is ethisch hacken en wat doet een ethisch hacker? In deze blog leggen we je uit wat ethisch hacken is en waarom het essentieel is voor de digitale beveiliging van jouw organisatie.
Ethisch hacken draait om het ontdekken van kwetsbaarheden in de digitale systemen van een bedrijf, zonder daar misbruik van te maken. Meestal geven bedrijven hier toestemming voor, maar dit is niet altijd het geval. Ethische hackers helpen organisaties door zwakke plekken in hun beveiliging bloot te leggen, vóórdat kwaadwillende hackers deze kunnen misbruiken.
Het doel van ethisch hacken is om de beveiliging van netwerken, applicaties en systemen te verbeteren, zodat kwaadwillende hackers geen kans krijgen om in te breken en gevoelige gegevens te stelen. Het richt zich op het vroegtijdig identificeren en mitigeren van potentiële risico’s om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Hierdoor kunnen organisaties tijdig maatregelen nemen om hun systemen beter te beveiligen en (gevoelige) gegevens te beschermen.
Ethische hackers testen de digitale beveiliging van bedrijven door doelbewust kwetsbaarheden te zoeken. Dit doen ze door netwerken en systemen binnen te dringen en op een gecontroleerde manier te controleren hoe goed een organisatie beschermd is tegen echte cyberaanvallen. Nadat zij de zwakke plekken hebben ontdekt, delen ze wat ze hebben gevonden en hoe deze risico’s aangepakt kunnen worden.
Een ethisch hacker kan een pentest uitvoeren, waarbij hij een realistische aanval simuleert om te kijken waar hackers mogelijk binnen zouden kunnen komen. Verder analyseren ethische hackers regelmatig software-updates op mogelijke lekken en testen zij of systemen goed zijn ingesteld om indringers automatisch te herkennen en tegen te houden.
Voorbeeld uit de praktijk:
Sectie5 Investments liet een pentest uitvoeren door Surelock om inzicht te krijgen in de beveiliging van hun klantapplicatie. Na uitgebreid onderzoek ontving Sectie5 een gedetailleerd rapport met duidelijke risicoanalyses en praktische aanbevelingen, waarmee zij direct aan de slag konden om de digitale veiligheid te verbeteren.
Ethisch hacken is in principe niet strafbaar, tenzij dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar en in strijd is met de wet. Om ongevraagd ethisch hacken legaal te laten zijn, moeten drie belangrijke voorwaarden worden nageleefd:
Wanneer een kwetsbaarheid is gevonden, moet deze eerst gemeld worden bij de organisatie zodat zij voldoende tijd krijgen om het risico te mitigeren. Als hackers deze regels volgen en hun stappen goed documenteren, is de kans klein dat zij vervolgd worden. Toch blijft er enige onzekerheid, wanneer er twijfel bestaat is het aan te raden om juridisch advies te zoeken.
Hackers zijn strafbaar als zij gevonden kwetsbaarheden niet melden en/of misbruiken voor persoonlijk gewin, zoals bij ransomware, gegevensverkoop of ongeoorloofde toegang tot bestanden.
Het salaris van een ethisch hacker in Nederland ligt gemiddeld tussen de €3.000 en €6.000 per maand, afhankelijk van ervaring en expertise. Senior ethische hackers of securityspecialisten kunnen vaak nog hogere salarissen verdienen door hun uitgebreide kennis en ervaring.
Om ethisch hacker te worden, is vaak een combinatie nodig van technische kennis, praktijkervaring en certificeringen. Een studie Informatica, IT-security of Cybersecurity is een goede start. Populaire certificeringen zoals de Certified Ethical Hacker (CEH) of Offensive Security Certified Professional (OSCP) vergroten je kansen op een carrière als ethisch hacker. Daarnaast is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven met de laatste securitytrends en technieken.
Wil je jouw carrière als ethisch hacker starten of de volgende stap zetten? Bekijk dan onze vacatures via werken bij Surelock.
Ethisch hacken is een effectieve manier om jouw organisatie digitaal te beschermen. Een ethisch hacker probeert bewust in te breken in systemen en netwerken om zwakke plekken op te sporen voordat kwaadwillende hackers dat doen. Zo helpen zij bedrijven om hun beveiliging te verbeteren, datalekken te voorkomen en de kans op cyberaanvallen te verkleinen.
Hoewel ethisch hacken meestal legaal is, blijft het een vakgebied waarin je precies moet weten wat wel en niet mag. Benieuwd hoe veilig jouw systemen zijn? Laat jouw bedrijf pentesten door de ethische hackers van Surelock en ontdek waar je beveiliging kwetsbaar is.
Stefan Schepers
Niet willen wachten? Neem dan direct contact met ons op via het onderstaande nummer.
0348 796 146