Adware, alles wat je moet weten

| Leestijd: 6 minuten
Laatst bewerkt: 29 mei 2024
Adware-op-telefoon

Adware vormt een steeds grotere bedreiging voor organisaties anno 2023. In deze blog gaan we dieper in op wat adware precies is, hoe het wordt verspreid, wat de gevaren zijn en geven we je tips over hoe je jouw organisatie kan beschermen tegen deze vorm van cybercrime.

Wat is adware?

Adware, is een samenvoeging van de twee woorden advertentie en software. Het is een vorm van malware waarbij een programma ongevraagd aanpassingen doet aan systemen. Dit kan zijn door constant advertenties of vervelende pop-ups te laten zien. De primaire intentie van adware is om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. Buiten dat kan deze vorm van malware heel vervelend zijn en heeft het vaak ook kwade bedoelingen.

Het verzamelen van persoonlijke data is één van de zorgwekkende aspecten van adware. Daarnaast kan het aanzienlijke gevolgen hebben voor de prestaties van systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de accuduur van apparaten. Door de adware maken de apparaten overuren dus gaat de batterij vaak sneller leeg. Bovendien kan deze ongewenste software een toegangspoort zijn voor andere vormen van malware.

Je kan op verschillende manieren jouw organisatie beschermen tegen adware. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat gebruikers en organisaties meerdere beveiligingsmaatregelen nemen. Zoals het zorgen voor een betrouwbare antivirussoftware. Daarnaast is het verhogen van het bewustzijn van medewerkers van belang om deze vorm van cybercrime te voorkomen.

Voorbeeld van adware op laptop
Voorbeeld van adware

Hoe wordt adware verspreid?

Apparaten kunnen op verschillende manieren worden geïnfecteerd met adware. Een veelvoorkomende methode om dit op te lopen is via kwetsbaarheden in software of besturingssystemen. Dit kan bijvoorbeeld door drive-by downloads. Hierbij profiteren cybercriminelen van zwakke plekken in browsers. Tijdens het bezoeken van een geïnfecteerde website, wordt er stiekem een kwaadaardige code geladen in het systeem.

Daarnaast kan adware ook verspreid worden via gebundelde software. Hierbij bieden ontwikkelaars een gratis app aan die stiekem is gekoppeld met deze software. Hierdoor ontvangt de app-ontwikkelaar de betaling van de verkoper, terwijl je de app gratis kunt downloaden. Het gevaar schuilt in het feit dat gebruikers vaak de voorwaarden en installatieopties over het hoofd zien, waardoor ze onbedoeld deze vorm van malware installeren op hun apparaten.

Wat zijn de gevaren?

Adware kan diverse negatieve gevolgen hebben voor apparaten, waaronder een overvloed aan opdringerige pop-upvensters. Zelfs nadat je er één hebt gesloten, kunnen er continu nieuwe advertenties verschijnen.

Een ander schadelijk effect van adware is de spionagefunctionaliteit ervan, vergelijkbaar met spyware. Spionage-adware traceert zowel online- als offline-activiteiten om te bepalen welke advertenties er getoond moeten worden. Dit schendt privacy door persoonlijke informatie te verzamelen zonder toestemming.

Daarnaast kan adware leiden tot vertragingen van apparaten. Het laden en weergeven van advertenties kost veel moeite, waardoor apparaten kunnen worden vertraagt. En als resultaat: trage reactietijden en langere wachttijden bij het openen van apps.

Een ander gevaar is het dataverbruik. Telkens wanneer advertenties worden gedownload, wordt een deel van de maandelijkse mobiele data verbruikt. Het is daarom belangrijk om het dataverbruik zorgvuldig in de gaten te houden, vooral als er vermoedens zijn dat er adware op een Android- of iOS-apparaat is geïnstalleerd.

Iemand die heel veel adware pop up meldingen ontvangt

Waarom is bewustwording over Adware belangrijk?

Bewustwording over adware is belangrijk omdat het je collega’s in staat stelt om de bovenstaande gevaren die gepaard gaan met deze vorm van malware beter te begrijpen en er effectiever tegen op te treden. Hier zijn enkele redenen waarom bewustwording van belang is:

  • Identificatie en herkenning: Om bekend te zijn met deze vorm van malware, kunnen gebruikers verdachte symptomen en gedragingen op hun apparaten herkennen. Hierdoor zullen medewerkers sneller contact opnemen met de IT-afdeling, waardoor er minder schade wordt veroorzaakt.
  • Bescherming van privacy: Deze vorm van malware kan persoonlijke gegevens verzamelen en de privacy van gebruikers schenden. Door zich bewust te zijn van adware en hoe het werkt, kunnen gebruikers voorzorgsmaatregelen nemen om hun persoonlijke informatie te beschermen en te voorkomen dat deze in verkeerde handen valt.
  • Organisatorische beveiliging: Voor bedrijven en organisaties is bewustwording van adware van cruciaal belang. Het helpt bij het implementeren van effectieve beveiligingsmaatregelen, het trainen van medewerkers in security awareness en het verminderen van het risico op infecties die bedrijfsactiviteiten kunnen verstoren of gevoelige gegevens kunnen blootstellen.

Breng adware onder de aandacht met Surelock

  • Train je medewerkers in het herkennen van adware
  • Bescherm je organisatie tegen adware
  • Maak gebruik van E-learning

Hoe kan je je organisatie beveiligen tegen Adware?

Het beschermen van de organisatie tegen deze soort van malware vereist een geslaagde aanpak en het implementeren van effectieve beveiligingsmaatregelen. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om jouw organisatie te beveiligen tegen adware:

  1. Gebruik een betrouwbare anti-virus- en anti-malwareoplossing: zorg ervoor dat alle apparaten binnen jouw organisatie zijn uitgerust met up-to-date anti-virus- en anti-malwareprogramma’s. Deze software kan adware detecteren, blokkeren en verwijderen voordat het schade kan aanrichten
  2. Houd sofware up-to-date: Zorg ervoor dat alle software en besturingssystemen binnen jouw organisatie regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches. Veel adware-exploits maken gebruik van bekende kwetsbaarheden in verouderde softwareversies, dus het bijwerken van software is een essentiële stap om beveiligingslekken te dichten.
  3. Wees voorzichtig met het downloaden en installeren van software: Moedig medewerkers aan om alleen software te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals officiële websites en app stores. Vermijd het downloaden van software van verdachte of niet-geverifieerde bronnen aangezien deze vaak adware kunnen bevatten.
  4. Train medewerkers in security awareness: Laat medewerkers kennis maken met de gevaren van adware en de best practices voor cybersecurity. Moedig hen aan om verdachte links en bijlagen te vermijden, voorzichtig te zijn bij het downloaden van bestanden en regelmatig hun apparaten te controleren op mogelijke infecties.
  5. Voer regelmatige scans en controles uit: Stel een regelmatig schema in voor het uitvoeren van grondige scans op alle apparaten binnen uw organisatienetwerk. Dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren en verwijderen van de kwaadaardige malware.

Een aantal symotomen van adware

Hieronder geven we je een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je adware op je apparaat hebt.

  1. Ongepaste advertenties worden weergegeven op onverwachte plaatsen;
  2. Webpagina’s die normaal goed worden weergegeven, vertonen nu problemen;
  3. Klikken op link leidt je naar sites die je niet verwacht wanneer je klikt op de link;
  4. Je webbrowser werkt traag;
  5. De batterij van je apparaat gaat erg snel leeg;
  6. Onbekende softwareapplicaties worden automatisch geïnstalleerd zonder jouw toestemming;
  7. Je browser crasht regelmatig en sluit onverwacht af;
  8. De homepagina van je browser is uit het niks gewijzigd zonder dat je er toestemming voor geeft.

Merk je een van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om je apparaat te scannen op adware en andere vormen van malware om eventuele infecties op te sporten en te verwijderen.

 
Delen: Adware, alles wat je moet weten

Door

- Stefan Schepers
security professional
StefanSchepers

Veel gestelde vragen

Wat is adware?

Adware, een verkorte term voor “advertentie-software”, is een vorm van malware die specifiek is ontworpen om advertenties weer te geven op de apparaten van gebruikers. Het belangrijkste doel is het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars door middel van advertenties.

Hoe verschilt adware van andere vormen van malware?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen adware en andere vormen van malware, namelijk:
De intentie en functionaliteit: Adware is niet bedoeld om directe schade aan te richten, hoewel het wel negatieve gevolgen kan hebben zoals het verzamelen van persoonlijke gegevens. Andere vormen van malware hebben vaak kwaadaardige doelen, zoals het stelen van financiële gegevens.
Manier van verspreiden: Adware wordt vaak verspreid via een bundeling met andere software. Andere vormen van malware worden verspreidt via geïnfecteerde e-mailbijlagen en schadelijke links.

Hoe kom ik van adware af?

Het verwijderen van adware kan soms een uitdaging zijn, omdat het zich vaak diep in een systeem verstopt. Gelukkig is er een manier om het te verwijderen via de programma’s op je computer. Voor Windows 11 staat er een uitleg hoe je adware kan verwijderen op support.microsoft.com.