Nu je weet dat je gephished bent.
Loop ik risico om nog een keer slachtoffer te worden van phishing?
Ja! Hackers worden steeds slimmer en maken gebruik van slimme technieken om medewerkers te misleiden. Het feit dat je deze link hebt aangeklikt, toont aan hoe lastig het kan zijn om een phishing-email te herkennen. Daarnaast kun je overschatten hoe goed je bent in het herkennen van een phishing-email. Dat maakt het risico om gephished te worden extra groot, want dat maakt je minder waakzaam. Gelukkig kan je hier zelf iets aan doen. Op deze pagina leren we je de juiste houding en kennis om jezelf te wapenen tegen phishing.
Hoeveel weet je eigenlijk over phishing?
Je denkt misschien dat je goed in staat bent om een phishing-email te herkennen, maar gedragswetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in veel situaties hun eigen kunnen overschatten. Dit wordt onrealistisch optimisme genoemd. Het zorgt ervoor dat je de risico’s van phishing juist onderschat. Het onderschatten van risico’s kan gevaarlijk zijn bij phishing, het zorgt er namelijk voor dat je minder waakzaam bent en sneller in een phishing-email trapt. Nu denk je misschien, ‘dat geldt niet voor mij’, maar dan zou je ook wel eens onrealistisch optimistisch kunnen zijn. Controleer je kennis door verder te lezen.
Neem de tijd voor het beoordelen van phishing-emails
Zoals deze phishing-simulatie aantoont is het niet altijd makkelijk om een phishing-email te herkennen. Het is belangrijk dat je kritisch bent en de tijd neemt voor het beoordelen van e-mails op phishing. Gelukkig is het mogelijk om jezelf, je collega’s en het bedrijf waarvoor je werkt te beschermen tegen phishing. Wapen jezelf met de onderstaande tips. Klik op de onderwerpen voor meer info.