In dit artikel
Een penetratietest is een test waarbij één of meerdere netwerken, (web) applicaties, API’s & mobiele Apps of hardware apparaten worden getest op kwetsbaarheden. Het doel hiervan is het nabootsen van een aanval van een echte hacker om het niveau van de informatiebeveiliging te verhogen. Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 01-08-2023.
Penetratietest uitvoeren
Door het uitvoeren van een penetratietest krijg je direct inzicht op de kwetsbaarheden binnen jouw organisatie. Zo’n pentest bootst namelijk een aanval van een kwaadaardige hacker na, waardoor je jouw organisatie vanuit het perspectief van een hacker kunt bekijken.
Bij Surelock zijn de hackers OSCP-gecertificeerd en bezitten ze de laatste technieken uit de branche. Bovendien is Surelock ook lid van Cyberveilig Nederland, dé belangenorganisatie voor een optimaal ondernemingsklimaat voor cybersecuritybedrijven.
Waarom een penetratietest door Surelock laten uitvoeren?
Het uitvoeren van een penetratietest is en blijft in alle gevallen mensenwerk. Er wordt namelijk een fictieve hacker ingezet om jouw organisatie grondig te onderzoeken, op dezelfde manier als een daadwerkelijke hacker zou doen. De kwaliteit van de hacker hangt dus nauw samen met de vaardigheden van de ethische hackers. Bij Surelock bieden we onze ethische hackers de mogelijkheid om voortdurend te blijven groeien, zowel in het werkveld als in testomgevingen zoals Hack The Box. Op deze manier blijven onze ethische hackers op de hoogte van de laatste trends in cybercrime-wereld anno 2023.
Waarom Surelock?
- Geen poespas maar een duidelijk verhaal waar jouw organisatie iets mee kan
- Snel contact met je account manager
- 10+ jaar ervaring in de wereld van informatiebeveiliging
- Al meer dan 100+ bedrijven gingen je voor
Een penetratietest uitvoeren?
- Ontvang een gratis pentest voorstel op maat
- Weet welke pentest bij jouw organisatie past
De 3 verschillende penetratietest
Binnen penetratietesten zijn er drie verschillende methodieken: black box pentest, grey box pentest en een white box pentest. Elke methodiek hanteert een unieke aanvalsmethodiek. Bijvoorbeeld, val je de organisatie aan met vooraf versterkt informatie, of geef je de hacker helemaal geen informatie voorafgaand aan de test. Door een specifieke methodiek te kiezen, zorg je ervoor dat de scope van de penetratietest zeer scherp is en dat je scenario’s test die daadwerkelijk kunnen plaatsvinden.
De ethiek van penetratietesten en het belang van toestemming
Om een penetratietest uit te voeren is er altijd toestemming nodig vanuit de eigenaar van de te testen omgeving. We krijgen vaak de vraag om bepaalde SaaS-applicaties te testen. Helaas kunnen we hier niet op ingaan, omdat het niet alleen computervredebreuk zou zijn, maar ook verspilling van het budget voor de pentest. Het is namelijk niet onze omgeving die we testen, maar die van een andere organisatie, en dus ligt de verantwoordelijkheid elders.
In België is het sinds 15 februari 2023 echter wel toegestaan om ethisch te hacken zonder toestemming. Dergelijke hacks worden uitgevoerd door een grey hat hacker. Let wel op dat deze wetgeving alleen geldt voor Belgische bedrijven en nog niet voor de grote SaaS-applicaties die waarschijnlijk binnen jouw organisatie worden gebruikt. In Nederland blijven we voorlopig werken met vrijwaringsverklaringen, omdat er verschillende meningen zijn over deze wetgeving.
Penetratietesten en compliance en regelgeving
Een penetratietest speelt een cruciale rol binnen het kader van compliance en regelgeving. Talloze bedrijven en organisaties hebben de wettelijke verplichtingen en specifieke veiligheidsnormen en maatregelen te implementeren om persoonsgegevens te beschermen. Penetratietesten kunnen op effectieve wijze bijdragen aan dit doel, omdat ze helpen bij het opsporen en verhelpen van kwetsbare plekken in de beveiliging, nog voordat ze leiden tot schade voor de organisatie.
Daarnaast kunnen penetratietesten ook nuttig zijn om bij aantoning van naleving van de wet- en regelgeving. Een succesvolle penetratietest kan aantonen dat de beveiliging van de systemen voldoet aan de vereisten van de specifieke wetten en normen. Dit kan voor groot belang zijn tijdens audits en controles en dit draagt bij aan een verbeterde imago van het bedrijf. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat penetratietesten niet alleen worden uitgevoerd om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar ook om de beveiliging van systemen voortdurend te verbeteren en te monitoren.
Hoelang duurt een penetratietest?
De duur van een test hangt af van de vooraf bepaalde scope, die in samenwerking met de white hat hackers van Surelock wordt vastgesteld. Je begint met het in kaart brengen van wat wil je wilt testen, waarom ga je dit wilt testen, en welke risico’s binnen deze omgeving zijn.
Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld dat specifiek is afgestemd op jouw organisatie, aangezien geen enkele organisatie hetzelfde is. Gemiddeld genomen duurt een penetratietest 3 tot 8 dagen. Deze indicatie is afhankelijk van de vooraf bepaalde scope.
Hoe bereid je jouw organisatie voor op het uitvoeren van de penetratietest?
Hieronder geven we je kort weer hoe jij je organisatie kan voorbereiden op de uitvoer van de penetratietest. De tips zijn niet specifiek voor één organisatie, aangezien elke organisatie zijn eigen persoonlijke behoefte heeft.
- Voorafgaand aan de pentest is het belangrijk om je doel goed te definiëren. Hoe scherper je doel, des te gerichter de pentest kan zijn en hoer kosten je kunt besparen. Stel je bijvoorbeeld de vraag: wil je inzicht krijgen in de veiligheid van je hele netwerk of richt je je alleen op het deel dat naar buiten toe is blootgesteld? of misschien wil je beide aspecten testen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden tot escalatie.
- Zorg voor een goede scope voordat je begint met het uitvoeren van de penetratietest. Definieer welke systemen, applicaties en netwerkcomponenten zullen worden getest, evenals de locaties en tijdsduur van de test.
- Verzamel informatie over de omgeving die je wilt testen. Wij ondersteunen je bij het bepalen van de definitieve scope maar we hebben wel enige informatie nodig. Bereid je dus goed voor op het gesprek en denk bijvoorbeeld aan een overzicht van het netwerk of netwerkdiagrammen.
- Denk ook na over de impact op je bedrijf. Dit kan tijdens of na het pentesten naar voren komen, maat het is cruciaal aspect om te overwegen. Wat ga je bijvoorbeeld doen als er kritieke bevindingen worden ontdekt die downtime zouden kunnen veroorzaken? Bij Surelock denken wij graag mee aan de oplossing van deze problemen. Benieuwd hoe wij dit doen? Bel ons op 0348 – 796 146 en binnen 5 minuten heb je een security specialist aan de lijn.
De kosten van een penetratietest
Penetratietesten brengen kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van de diverse factoren, zoals de omvang (scope) en complexiteit van de testen systemen, de benodigde expertise en de duur van de test.
Het is van cruciaal belang om een realistische budget vast te stellen voor een penetratietest en rekening te houden met eventuele onvoorziene kosten, bijvoorbeeld voor het hertesten van bevindingen die voorkomen uit de penetratietest. Bij Surelock gaan we voorafgaande aan de uitvoering van de pentest het gesprek aan om de scope te bepalen. Hierdoor kunnen wij jouw kosten minimaliseren en tijd besparen, omdat we alleen testen wat daadwerkelijk nodig is. Benieuwd naar hoe wij dit aanpakken? Bel dan naar 0348 – 796 146 binnen 5 minuten heb je een security specialist aan de lijn.
Een penetratietest uitvoeren?
- Ontvang een gratis pentest voorstel op maat
- Weet welke pentest bij jouw organisatie past
Welke soorten penetratietesten zijn er?
Bij een penetratietesten is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat voor soort testen jouw organisatie nodig heeft. Je hebt hierin vijf verschillende opties bij Surelock voor het uitvoeren van een penetratietest. Uiteraard helpen wij je graag bij het maken van de juiste keuze. Lees hieronder welke verschillende soorten penetratietesten er zijn.
Netwerk
Door het uitvoeren van een penetratietest gericht op het netwerk van uw bedrijf, verkrijgt u inzicht in de IT-risico’s van het bedrijfsnetwerk. Dit type tekst informeert u over mogelijke toegangspunten die cybercriminelen kunnen gebruiken en de. wijze waarop deze toegang verkregen zou kunnen zijn. Tevens verschaft deze test u inzicht in de potentiële schade die zowel ranomsware als kwaadwillende medewerkers kunnen aanrichten binnen uw (wifi)netwerk.
(web) applicaties
Tegenwoordig bevinden veel klantgegevens zich online in verschillende applicaties. Denk bijvoorbeeld aan een CRM-systeem, een website met een inlogpagina, financiële systemen of een interne website. Door het uitvoeren van een penetratietest kunt inzicht krijgen in de kwetsbaarheden van uw (web)applicaties.
API’s & mobiele Apps
Belangrijke programma’s verwerken de gegevens die u niet wilt verliezen. Mobiele applicaties zijn vaak verbonden met andere API’s en (web)applicaties. Door zowel API’s als mobiele apps aan pentesten te onderwerpen, krijgt u inzicht in alle kwetsbaarheden en methoden om een aanval uit te voeren. U verkrijgt tevens een beeld van de diverse links die zich bevinden binnen de mobiele apps.
Normenkader of audit
Bij Surelock erkennen we het cruciale belang van penetratietesten als onderdeel van een audit voor BIO, ISAE, DigiD of ISO27001. Jaarlijks assisteren we talloze organisaties bij het succesvol afronden met audits met ons team van consultants. Onze diepgaande kennis stelt ons in staat om de specifieke normen voor elke penetratietest nauwkeurig te definiëren, en we leveren een rapport dat direct inzetbaar is voor de audit.
Hardware
Uw bedrijf of organisatie beschikt over veel hardware, die voortdurend wordt doorontwikkeld en fungeert als toegangspoorten to uw IT-infrastructuur. Deze hardware wordt gebruikt om gegevens te verwerken en te delen met diverse applicaties. Het uitvoeren van hardware pentesten is van toepassing op specifieke geïntegreerde apparaten, zoals cryptovaults, toegangssystemen en medische apparatuur.